An duo lorem altera gloriatur. No imperdiet adver sarium pro. No sit sumo lorem. Mei ea eius elitr consequ untur. In mel aeterno.
1-677-124-44227

184 Main Collins Street | West Victoria 8007

Follow us on Social media

Lorem ipsum proin gravida nibh vel velit auctor alique tenean sollicitudin.

0765 390 791

Program programari 09:00-22:00

office@rovent.ro

office@rovent.ro

Top

Fungi (ciuperci)

Lemnul si fungile

a

Aparitia fungilor este favorizata de un nivel de umiditate care depaseste 20% pe termen lung. Intr-un astfel de mediu, este accelerata descompunerea lemnului si, deci, structura acestuia.

Din pacate, in unele cazuri, raspandirea ciupercilor nu poate fi stopata cu usurinta, din cauza ca  fungile pot penetra zidaria. Este exemplul ciupercii de pivnita (Coniophora Putanea), care se dezvolta in spatiile nearisite si umede din subsoluri, plansee si pereti. De asemenea, ciuperca de pivnita poate fi intalnita si in sarpantele constructiilor, fie ele vechi sau noi, si poate fi recunoscuta ca urmare a miceleului de culoare neagra pe care il produce. Acesta are o trasatura distinctiva, fiind ramificat sub forma de evantai. Ciuperca de pivnita poate afecta atat lemnul de foioase, cat si pe cel de rasinoase.

Tot in categoria ciupercilor care degradeaza atat lemnul de foioase, cat si pe cel de rasinoase intra si Serpula Lacrymans sau buretele de casa. Aparitia si dezvoltarea rapida a ciupercii sunt favorizate de umiditate si de aerisire necorespunzatoare. Pe langa capetele de grinzi inzidite, peretii din grinzi tencuite, planseele, tocurile de usa si ferestrele, buretele de casa se poate extinde si la zidarie si tencuieli. Statisticile arata ca buretele de casa afecteaza de 4 ori mai mult constructiile de zidarie decat constructiile de lemn tencuite. In cazul constructiilor din lemn netencuite, buretele de casa apare extrem de rar.

Buretele de casa produce un miceleu abundent, de culoare alba, iar filamentele miceliene au aspectul unor cordoane groase, de culoare brun-cenusie.

Putregai intens, in partea de mijloc a lemnului, produce si Gloeophyllum sau putregaiul brun, o ciuperca intalnita in special in cazul lemnului de rasinoase expus interperiilor sau umiditatii constante. Putregaiul brun se intalneste si in cazul lemnului inclus in elementele de constructie ale caselor. Grinzile de la plansee, elemente de sarpanta si tamplarie sunt cele mai frecvent atacate.
Tot un putregai brun, intens, in partea de mijloc a lemnului, produce si ciuperca

Gloeophyllum abietinum, care ataca in principal lemnul de rasinoase expus intemperiilor. Ciuperca poate degrada si lemnul folosit in constructii, care a fost expus umiditatii pe termen lung (grinzi de la plansee, elemente de sarpanta si tamplarii).

Putregai brun poate fi cauzat si de Dacrymyces stillatus, care se intalneste in cazul lemnului expus in aer liber, atat in cazul celui de rasinoase, cat si in al celui de foioase. In 95 % din cazuri, Dacrymyces stillatus este prezenta la invelitorile din sita.

Lemn de foioase vs lemn de rasinoase

Cea mai periculoasa ciuperca pentru lemnul de stejar este Donkioporia expansa. Specia afecteaza atat constructiile de zidarie, cat si pe cele de lemn, la nivelul planseelor sau al peretilor.

Si lemnul de molid si brad folosit in constructii, la componente cum sunt planseele, elementele de sarpanta, poate fi atacat de fungi. In cazul lor, este vorba despre ciuperca Fomotopsis rosea.

CE INSEAMNA IGNIFUGARE ROVENT

Proces simplu si rapid

a
a

Programare in max 24h

a

Inspectie Gratuita

a

Oferta de pret corecta

a

Lucrare de calitate

Nu va lasati convins de cuvinte. Puneti-ne la incercare!

De ce sa alegi serviciile ROVENT?

a
  • Promptitudine si respect pentru fiecare lucrare executata
  • Cea mai buna oferta de pe piata pentru companii
  • Toate serviciile de întretinere cladiri, prin intermediul unui singur furnizor
  • Cel mai avantajos raport calitate-pret de pe piata
  • Aparatură de ultima generatie, manuita de personal calificat
  • Consiliere gratuita in alegerea solutiei care vi se potriveste cel mai bine;
  • Suport tehnic de specialitate. Gasim solutiile optime nevoilor dumneavoastra

Suntem aici pentru orice intrebare ai despre serviciile noastre.

SUNA-NE

076 539 079