An duo lorem altera gloriatur. No imperdiet adver sarium pro. No sit sumo lorem. Mei ea eius elitr consequ untur. In mel aeterno.
1-677-124-44227

184 Main Collins Street | West Victoria 8007

Follow us on Social media

Lorem ipsum proin gravida nibh vel velit auctor alique tenean sollicitudin.

|
Mon - Fri 08:00 - 20:00 / Closed on Weekends
Follow us

0765 390 791

Program programari 09:00-22:00

office@rovent.ro

office@rovent.ro

Top

Tratament Lemn

Tratament impotriva mucegaiului

a

Odata instalate pe suprafata lemnului, cariile se indeparteaza cu tratamente curative, mai scumpe si mai dificile.

De asemenea aceste zone de pod,mansarda, fiind zone de regula mai intunecate si cu potential de umezeala pot duce la aparitia fungilor si mucegaiurilor care pot degrada masa lemnoasa si in acelasi timp creiaza un mediu total nesanatos prin eliberarea in aerul respirabil a sporilor specifici.

De mentionat ca mucegaiurile sunt responsabile pentru multe afectiuni ale cailor respiratorii(alergii,astm)

Noi furnizam produse destinate procesului de tratament lemn, inca de la taierea busteanului pana la debitarea acestuia.  In general, constructiile din lemn ce se cer a fi tratate sunt spatii cu destinatie locuinte individuale sau colective, poduri ,mansarde, etc…

Lemnul se trateaza diferit in functie de zona in care este folosit(interior/exterior) ,tipul de lemn, expunere la intemperii, etc. In acest scop consultantii nostri, specializati in domeniu, va stau la dispozitie pentru sfaturi si sugestii despre tratamentul lemnului.

Tratament lemn: termeni si conditii

a

Lucrarile de ignifugare se pot realiza doar in spatiile:

a) cu o temperatura de minim +10 grade C

b) umiditate de maxim 18%

c) umiditatea atmosferica: maxim 70%

 

Inainte de tratare, suprafata din lemn trebuie pregatita astfel:

a) Curatarea suprafetei din lemn de var, vopsea, praf, noroi sau impuritati prin spalare, periere, razuire, etc.;

b) chituirea tuturor crapaturilor, fisurilor, nodurilor, imbinarilor si golurilor existente

c) tratarea rosturilor, fisurilor

Solutiile de ignifugare se pot aplica cu pensula, trafaletul sau prin pulverizare. Modalitatea de aplicare este mentionata in fisa tehnica a solutiei ignifuge

Consumul de solutie ignifuga se stabileste in functie de suprafata totala ce urmeaza a fi tratata, tinandu-se seama si de pierderi

Solutia ignifuga utilizata trebuie sa fie insotita de:

a) Aviz tehnic emis de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului – Consiliu Tehnic Permanent pentru Constructiib) Agrement tehnic emis de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului – Consiliu Tehnic Permanent pentru Constructii

c) Raport de clasificare pentru reactia la foc realizat de MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR – CENTRUL NATIONAL DE SECURITATE LA INCENDIU SI PROTECTIE CIVILA

d) Raport de incercare 42440 realizat de MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR – CENTRUL NATIONAL DE SECURITATE LA INCENDIU SI PROTECTIE CIVILA

e) Raport de incercare 42441 realizat de MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR – CENTRUL NATIONAL DE SECURITATE LA INCENDIU SI PROTECTIE CIVILA

f) SPECIFICATIA TEHNICA DE SIGURANTA SI UTILIZARE

g) FISA TEHNICA nr. C-FT 325/1271 din 19.10.2005 emisa de MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR CENTRUL NATIONAL DE SECURITATE LA INCENDIU SI PROTECTIE CIVILA

h) AVIZ SANITAR nr. 6018 emis de MINISTERUL SANATATII

Tratarea lemnului cu substante ignifuge are scopul de a mari rezistenta materialelor lemnoase la foc  (tratament de ignifugare) si  de a proteja structura lemnoasa impotriva daunatorilor: mucegai/fungi (tratament antiseptic / antimucegai), carii de lemn si diferite microorganisme care pot degrada lemnul (tratament anti daunatori):

–  anticarii (tratament impotriva cariilor de lemn)

–  antifungic/ antiseptic (tratament impotriva mucegaiului si a fungilor)

–  imbunatateste comportamentul lemnului la foc (tratament impotriva focului)

Modalitatatea de tratare lemn se poate face punctual, specific problemei regasite (tratament lemn: ignifug, anticarii, antimucegai/antifungic ori insecticid), dar este de preferat realizarea unui tratament complex, care sa asigure tratarea lemnului impotriva tuturor inamicilor: carii, insecte, mucegai/fungi ori inamicul nr. 1 – focul.

De retinut faptul ca prin ignifugare lemnul nu devine “imun” la foc, insa ii sporeste rezistenta la ardere.

Prestatorul serviciului de ignifugare trebuie:

– sa determine modul de ventilatie(natural /artificial).

– sa determine consumul specific (substanta și modul de tratare se stabileste în functie de natura lucrarii.

– sa pună la dispozitia beneficiarului documentele justificative de achiziție materie primă si fisele tehnice/avizele substantelor folosite.

– Prestatorul va ignifuga eșantioane care vor fi testate în condiții de laborator pentru a determina reușita operațiunii. Atenție!!! eșantioanele vor fi tratate în prezența beneficiarului în aceleași condiții și cu aceeași substanță ca și restul lucrării, dupa care vor fi sigilate și trimise la laborator.

– Sa aplice substanta si in locurile ferite sau greu accesibile

Consumul de solutie ignifuga/mp se identifica in functie de suprafata totala ce urmeaza a fi tratata.

⚠️  La o simpla analiza a docuentelor tehnice puteti calcula consumul necesar de solutie ignifuga.
⚠️  Un cost prea mic trebuie să ridice semne de intrebare.

Ignifugam urmatoarele structuri

a
 • structuri case, gradinite: sarpante, acoperisuri, mansarde, tavane
 • parchet, mobila, obiecte ornamentale exterioare
 • gard, terasa, docuri, stalpi electricitate
 • traverse de cale ferata
 • constructii provizorii  in care se lucreaza cu substante combustibile sau cu foc deschis: depozite, magazii

Tratament lemn: Gama completa

a
 • Tratament impotriva cariilor si insectelor in general;
 • Tratament impotriva mucegaiului si a fungilor;
 • Tratament impotriva focului.
CUM LUCRAM

Proces simplu si rapid

a
a

Programare in max 24h

a

Inspectie Gratuita

a

Oferta de pret corecta

a

Lucrare de calitate

Importanta si norme in tratarea lemnului

a

Respectarea anumitor norme in tratarea lemnului asigura rezistenta sporita constructiilor la care se foloseste acest tip de material. Si nu sunt putine aceste constructii, caci lemnul prezinta nenumarate avantaje: este un material ieftin, natural, usor de procurat, bun izolator si care poate fi folosit in multiple moduri.

In lipsa unei protectii siverificari corespunzatoare, rezistenta lemnului poate scadea ca urmare a punctelor sale vulnerabile: rezistenta redusa la foc, la umiditate, la atacul unor insecte, ciuperci si mucegaiuri.

Specialistii recomanda ca, indiferent de constructia la care se foloseste lemnul, chiar si cand vorbim despre o casa ridicata in regim propriu, sa fie folosite materiale de constructii care au fost supuse tratamentele privind rezistenta la foc (link articol Ignifugarea lemnului), umezeala sau insecte (link articol). Mai ales ca stalpii si grinzile, de exemplu, reprezinta piese de rezistenta ale constructiilor.

Modalitatile de protejare a lemnului sunt stabilite de o serie de norme europene. Normele Eurocode 5 desemneaza clasele de risc si gradele de biodegradare a lemnului si se adreseaza in special constructorilor si furnizorilor de lemn.

 

Pe langa aceste norme europene, fiecare tara, in functie de specificul sau are o serie de standarde si reglementari nationale.

In Romania, lemnul are  5 clase de risc din punct de vedere al rezistentei la umiditate:

 • Clasa 1 – lemn care nu ajunge in contact cu intemperiile sau umiditatea mediului.
 • Clasa 2 – lemn ce poate ajunge ocazional in contact cu mediul care ii creeaza o umiditate nepersistenta.
 • Clasa 3 – lemn la exterior, supus la intemperii si umeziri frecvente, dar fara contact cu solul.
 • Clasa 4 – lemn la exterior, in contact cu solul sau apa dulce, expus permanent la umezeala.
 • Clasa 5 – lemn expus permanent la apa sarata.

 

Pe langa clasele de risc in ceea ce priveste rezistenta la umiditate, exista reglemntari cu privire la gradul de risc de biodegradare, astfel:

 • Gradul 1 – lemn folosit la interior unde umezeala nu poate duce la aparitia si dezvoltarea ciupercilor xilofage (grinzi, parchet).
 • Gradul 2 – lemn folosit la interior in zonele cu risc minim de aparitie a ciupercilor xilofage (capriori, stalpi).
 • Gradul 3 – lemn utilizat la exterior unde exista riscul aparitiei insectelor xilofage, iar umiditatea poate ajunge la 30% (scari exterioare, balcoane).
 • Gradul 4 – lemn aflat permanent in contact cu solul sau expus permanent la intemperii (sindrile de acoperis).

Tipuri de tratamente pentru lemn

a

Din cauza vulnerabilitatii sale in ceea ce priveste focul, lemnul  trebuie protejat prin ignifugare, un proces prin care este tratat cu substante ignifuge pentru a-i creste rezistenta la ardere. Ignifugarea se face doar de catre personal instruit si atestat in acest scop trebuie repetata la un anumit interval, indiferent de  de modalitatea aleasa:

 • prin imersie (tratarea se poate face inainte ca lemnul sa fie folosit la constructii)
 • prin pulverizare
 • prin pensulare

Bine de stiut!

Conform “Normelor tehnice  pentru ignifugarea  materialelor si produselor combustibile din lemn si textile utilizate in constructii” C 58  96, ignifugarea materialelor si produselor combustibile este recomandata in cazul:

 • constructiilor noi, la  modificarea  sau schimbarea  destinatiei sau a conditiilor de  utilizare  a celor existente, precum si periodic  la  expirarea  perioadei de  mentinere  a calitatii  lucrarii de ignifugare specificata de producător.
 • realizarii unor elemente  de constructie, cum sunt tavane, inchideri sau mascari  finisaje s.a.
 • tratamentelor termice si acustice interioare.
 • constructiile provizorii combustibile pentru ateliere, remize, depozite, magazii etc. in care se lucreaza cu substante combustibile sau cu foc deschis.

Pentru ca ignifugarea sa fie eficienta lemnul nu trebuie sa aiba o umiditate mai mare de 15%. De asemenea, ignifugarea nu se face daca temperatura mediului ambiant este mai mica de 10ºC, iar umiditatea mai mare de 70%.

Lemnul este un material a carei rezistenta poate fi afectata serios si din cauza umezelii sau a apei in exces. Unele specii rezista mai bine la putrezire. In general lemnul de foioase este mai rezistent, dar exista si specii de rasinoase foarte rezistente si recomandate pentru constructii (larice, pin, molid). In categoria specilor de lemn foarte rezistente la umezeala se numara si lemnul de salcam,cel de stejar, cel de frasin sau, cel de nuc.

Tratamentul de protectie al lemnului contra umezelii se realizeaza prin aplicarea unor lacuri speciale sau uleiuri care trebuie sa acopere toti porii lemnului si astfel sa impiedice patrunderea apei.

Hidrofugarea se mai poate face si cu ajutorul unor uleiuri speciale (ulei de in, ulei de tung, uleiuri minerale), cu eficienta mai slaba decat produsele chimice, tinand cont ca uleiurile sunt produse naturale. Tot din categoria produselor naturale poate fi folosita si mierea pentru a preveni neplacerile cauzate de umezeala.

Insectele (cari) si mucegaiul sunt alte „pericole” care pot afecta rezistenta lemnului, mai ales daca umiditatea lui depaseste 14%, iar cea a aerului este de peste 60% mai mult de o luna.

 • Tratamentul care protejeaza lemnul impotriva acestor pericole se numeste antiseptizare. Procedeul se face inainte ca lemnul sa fie comercializat, prin incalzirea la o temperatura de 60% sau tratare cu aburi.

Pentru a preveni aparitia insectelor, lemnul poate fi supus si unui tratament cu insecticide. Este de preferat ca unele tratamente să fie efecruate concomitent: ignifug, anticari, antimucegai, antifungic si insecticid.

 • Un alt procedeu prin care se elimina insectele (cari) este gazarea. Procedeul trebuie insa  realizat doar de catre specialisti.

Pentru infestatiile superficiale, boraxul si sulfatul de cupru sunt substante care pot fi folosite fara ajutorul specialistilor, dar care necesita insa o atentie deosebita in ceea ce priveste respectarea instructiunilor si purtarea unui echipament corespunzator.

Razele ultraviolete emise de soare, praful si poluarea atmosferica fragilizeaza structra lemnului, care devine mediu propice pentru insecte, dar si pentru aparitia mucegaiului sau a altor microorganisme.

Vopsirea este cea mai eficienta metoda de protejare in cazul unui mediu agresiv.  Lacuirea este o alta metoda de a proteja lemnul si de a-i mentine stralucirea.

Stiati ca?

Proprietatile unei solutii ignifuge bune

1. proprietati ignifuge (aprinderea materialulului lemons fiind foarte dificila si propagarea flacarii incetinita); solutia actioneaza pe cale chimica prin blocarea grupelor de OH celulozice de la suprafata lemnului si din porii acestuia pana la o adancime de cca. 0,5 mm, fenomen care intarzie dezhidratarea lemnului si aprinderea ulterioara a acestuia;

2. proprietati hidrofuge (impiedicand absortia apei);

3. rezistenta sporita in timp la intemperii si factori externi ce pot ataca masa lemnoasa (carii, ciuperci, insecte ).

Stiati ca?

Tratament lemn interior vs exterior

Pentru tratament lemn interior solutia ignifuga utilizata trebuie sa indeplineasca doua criterii fundamentale:

1.  sa nu modifice structura si culoarea lemnului

2. sa nu fie toxic pentru om/animale

Pentru tratament lemn exterior solutia ignifuga trebuie sa indeplineasca in mod obligatoriu si proprietati hidrofuge: solutie cu substante active care sa impiedice absorbtia apei (lemnul este  un material hidrofob). Solutia ignifuga penetreaza fibra lemnului impiedicand contractarea, dilatarea si craparea acestuia, astfel incat lemnul nu va mai absorbi sau elibera umiditate.

Ignifugarea este realizata in 2 etape, la interval de 24 ore.

Stiati ca?

Prestatorul serviciului de ignifugare trebuie:

– sa determine modul de ventilatie(natural /artificial).

– sa determine consumul specific (substanta și modul de tratare se stabileste în functie de natura lucrarii.

– sa pună la dispozitia beneficiarului documentele justificative de achiziție materie primă si fisele tehnice/avizele substantelor folosite.

– Prestatorul va ignifuga eșantioane care vor fi testate în condiții de laborator pentru a determina reușita operațiunii. Atenție!!! eșantioanele vor fi tratate în prezența beneficiarului în aceleași condiții și cu aceeași substanță ca și restul lucrării, dupa care vor fi sigilate și trimise la laborator.

– Sa aplice substanta si in locurile ferite sau greu accesibile

Consumul de solutie ignifuga/mp se identifica in functie de suprafata totala ce urmeaza a fi tratata. La o simpla analiza a docuentelor tehnice puteti calcula consumul necesar de solutie ignifuga. Un cost prea mic trebuie să ridice semne de intrebare.

Nu va lasati convins de cuvinte. Puneti-ne la incercare!

De ce sa alegi serviciile ROVENT?

a
 • Promptitudine si respect pentru fiecare lucrare executata
 • Cea mai buna oferta de pe piata pentru companii
 • Toate serviciile de întretinere cladiri, prin intermediul unui singur furnizor
 • Cel mai avantajos raport calitate-pret de pe piata
 • Aparatură de ultima generatie, manuita de personal calificat
 • Consiliere gratuita in alegerea solutiei care vi se potriveste cel mai bine;
 • Suport tehnic de specialitate. Gasim solutiile optime nevoilor dumneavoastra

Suntem aici pentru orice intrebare ai despre serviciile noastre.

SUNA-NE

076 539 079