An duo lorem altera gloriatur. No imperdiet adver sarium pro. No sit sumo lorem. Mei ea eius elitr consequ untur. In mel aeterno.
1-677-124-44227

184 Main Collins Street | West Victoria 8007

Follow us on Social media

Lorem ipsum proin gravida nibh vel velit auctor alique tenean sollicitudin.

0765 390 791

Program programari 09:00-22:00

office@rovent.ro

office@rovent.ro

Top

Cari de lemn

Cari si insecte daunatoare

a

Carii sunt cele mai cunoscute si de temut insecte daunatoare ale lemnului, ca urmare a pagubelor pe care le pot crea prin macinarea lemnului si deteriorarea acestuia. In unele cazuri se ajunge la situatii extreme, in care piesele de mobilier, parchetul sau lambriurile, de exemplu, sunt compromise total.

Pagubele sunt si mai mari in cazul in care carii ataca obiecte valoroase din lemn, cum sunt sculpturile.

 

Cari: factori de risc

Anobium punctatum sau Cariul comun al mobilei prefera lemnul taiat de cel putin 4-5 ani, fara coaja si in special pe cel de rasinoase. Acest lucru nu inseamna ca nu se poate intalni si in lemnul de fag, mesteacan, cires sau arin.

Anobium punctatum se gaseste mai rar in lemnul de stejar. In acest caz, carii se dezvolta ca urmare a umiditatii crescute, care favorizeaza aparitia ciupercilor si mucegaiurilor, care afecteaza structura lemnului si le permit dezvoltarea.

“Atacul” carilor este influentat atat de gradul de umiditate al lemnului (peste 15%), dar si al aerului (peste 60% mai mult de o luna

Cum arata carii?

a

Inainte de a ajunge la maturitate, cand pot fi vizibili, carii trec prin mai multe stagii: de la ou, la larva, la pupa si terminand cu faza de adult.  

In faza de larva, carii sapa “tunele” in lemn timp de mai multi ani pentru a se hrani. La maturitate,  moment cand ies la suprafata si iau forma unor insecte zburatoare, scopul carilor este sa depuna oua. Femelele pot depune aproximativ 80 de oua.

Carii pot fi vazuti in special in perioada primavara-vara, incepand din mai pana in august-septembrie.

Insecta adulta are lungimea de 4-6 mm si aspect maro-cenusiu. Atunci cand incearca sa iasa la suprafata, in lemn se poate observa existenta mai multor gari. Rumegusul fin in jurului locului atacat este un semn clar ca avem de-a face cu o invazie de cari.

Pentru eliminarea carilor pot fi folosite solutii insecticide.

Atunci cand se folosesc insecticidele, procesul trebuie repetat pentru eliminarea eficienta a  tuturor oualor si larvelor care se pot ascunde in lemn.

  • Si in cazul in care se folosesc solutii concentrate cu borat de sodiu, sub forma de pulverizare peste lemnul infestat, este necesara repetarea procedurii.
  • Pe de alta, in cazul bucatilor mici de lemn, carii pot fi indepartati daca lemnul este expus la temperaturi de 55-65 de grade Celsius. Pentru obiectele mari se pot folosi suflante cu aer cald.
  • Nici frigul nu le prieste carilor, ceea ce inseamna ca daunatorii pot fi combatuti prin expunerea la  temperaturi sub 20 grade Celsius. Ciclurile rece-cald pot fi combinate si repetate.

Eficienta ridicata pentru combaterea carilor o au tratamentele prin gazare sau fumigare, procedeu necesar din cauza ca larvele prezinta rezistenta. Aceste tratamente se realizeaza doar de catre personal specializat, din cauza toxicitatii solutiilor folosite. In plus, sunt necesare incinte speciale inchise ermetic, pe care le pot pune la dispozitie doar specialistii.

Tot profesionistii sunt cei care pot face constatarea existentei unei invazii de cari, in situatia in care exista dubii privind existenta daunatorilor in obiectele de mobilier.

Dusmani naturali ai carilor sunt paianjenii, care ii distrug.

Pentru o protectie naturala, pe lemnul neinfestat se pot folosi silicatul de sodiu sau uleiul de cedru.

Pentru a preveni aparitia neplacerilor cauzate de cari in special cand este vorba despre constructiile din lemn, in cazul parchetului sau al lambriurilor, este recomandat sa se foloseasca intotdeauna lemn tratat prin impregnare cu diverse substante chimice sau cu ajutorul presiunii, dupa cum este stabilit de normele legale nationale.

In unele tari, cum este Anglia, pentru prevenirea afectarii structurii de rezistenta ca urmare a atacului carilor, in constructii este interzisa folosirea lemnului cu peste 25% alburn, zona dinpre exterior a trunchiului cu care se hranesc carii.

O alta recomandare privind protejarea lemnului de aparitia carilor vizeaza nivelul scazut de umiditate a lemnului, indicatia specialistilor fiind sa se foloseasca pentru obiectele de mobilier lemn cu umiditatea sub 12%. Acest nivel de umiditate nu permite infestarea cu cari, acesti daunatori clasici ai lemnului.

Procedeul prin care lemnul este protejat de cari, insecte sau ciuperci se numeste antiseptizare si este recomandat mai ales pentru lemnul folosit in zone mai putin vizibile – pod, beci, zone acoperite cu parchet sau izolatie termica sau fonica.

Antiseptizarea presupune aplicarea unor lacuri sau produse speciale, care sa il protejeze impotriva daunatorilor.

Antiseptizarea se mai poate realiza si prin: tratarea lemnului cu abur la temperaturi ridicate, injectarea lemnului cu solutii speciale sau prin tratarea lemnului cu sulfat de cupru sau cu borax.

In cazul imobilelelor, inainte de orice tratament este necesar sa se evalueze gradul de degradare asupra structurii imobilului. Daca infestarea nu a afectat rezistenta, se poate incepe tratamentul. Altfel, inainte de aplicarea tratamentului, sunt necesare reparatii, pentru a elimina orice risc.

Din pacate, cariul mobilei din lemn  nu este singurul inamic al lemnului. Ceasornicul mortii (Xestobium rufovillosum) este un alt daunator al lemnului. Ceasornicul mortii ataca lemnul care contine ciuperci si caruia ii este afectata structura. Mediul propice dezvoltarii daunatorului este lemnul cu un continut de umiditate mai mare de 14%. Spre deosebire de cari, Ceasornicul mortii ataca lemnul din stejar.

Pe langa Ceasornicul mortii, lemnul de foioase este vulnerabil si in fata altor daunatori, cum sunt:

  • gandacul brun de alburn ataca lemnul de foioase bogat in amidon si albumina (stinghii, mobile, usi, trepte).
  • gandacul rozator pestrit/baltat (“orologiul mortii”) prefera stejarul atacat in prealabil de ciuperci.
  • gandacul rozator obisnuit sau gandacul de mobila prefera lemnul de foioase prelucrat/implementat, cat si cel de rasinoase. Gandacul de mobila este un daunator al lemnului uscat, al lemnului de constructii, mobila.
  • gandacul plat, care prefera lemnul proaspat, fara scoarta, pentru sortimente de rasinoase si foioase.
  • scarabeul de casa sau scarabeul de barna poate ataca structura acoperisului. Cea mai eficienta metoda de combatere este expunerea la temperatura inalta (60 de grade) a lemnului, temperaturi care omoara larvele.
  • viespea de lemn provoaca pagube atat copacilor verzi, ce sufera de boli, cat si lemnului taiat, care inca nu s-a uscat. Rar ataca lemnul uscat. Combaterea daunatorului se face la fel ca in cazul scarabeului de casa.

Cariul comun al mobilei

a

Pe langa mucegai, nivelul ridicat de umiditate favorizeaza aparitia si dezvoltarea insectelor xilofage (insecte care ataca si distrug lemnul, larvele sapand “tuneluri” pentru a se adaposti si hrani).

In cazul insectelor xilofage, aparitia si dezvoltarea lor sunt influentate atat de gradul de umiditate al lemnului (peste 15%), cat si de cel aerului (peste 60%, mai mult de o luna).

In tara noastra, in topul celor mai intalnite insecte xilofage identificate la lemnul de constructiii se afla cariul comun al mobilei (Anobium punctatum).

Anobium punctatum ataca lemnul taiat de cel putin 4-5 ani, fara coaja si in special pe cel de rasinoase. Desi mai rar, cariul comun al mobilei se poate dezvolta si in lemnul de stejar si poate fi intalnit si in lemnul de fag, mesteacan, cires sau arin.

Carii pot fi vazuti in special in perioada primavara-vara, incepand cu luna mai si pana in august-septembrie.

Inainte ca insectele sa iasa la suprafata lemnului si sa fie vizibile, in lemn se poate observa existenta mai multor gauri. Rumegusul fin in jurului locului atacat este un semn ca avem de-a face cu o invazie de cari (detalii despre cari, gasiti in articolul Cari si insecte daunatoare ale lemnului).

In situatia unei invazii de cari, este indicat ca indepartarea daunatorilor sa fie efectuata de personal specializat, pentru inlaturarea totala a oualor si larvelor.

Pentru prevenirea neplacerilor vizavi de o eventuala invazie de cariul comun al mobilei, intotdeauna, in constructii se recomanda folosirea lemnului complet uscat, care a fost tratat in prealabil cu substante chimice.

Masura preventiva este valabila si in cazul in care vorbim despre aparitia Anobium pertinax (Cariul lemnului de rasinoase), insecta cu aspect cafeniu inchis, care ataca lemnul in depozite sau in constructii. Dupa cum ii spune si numele, Cariul lemnului de rasinoase ataca lemnul de rasionoase, de preferinta molidul, pinul.

Tot molizii si pinii sunt victime ale unui alt daunator, scarabeul de casa (Hylotrupes bajulus). Dezvoltarea scarabeului de casa dureaza cel putin 2 ani, dar poate ajunge si la 20 de ani! Gaurile de iesire provocate pentru a iesi la suprafata sunt destul de mari, aproximativ de 9,5 mm diametru, iar prezenta scarabeului de casa este anuntata proprietarilor prin scrasnituri in lemn.

Nici stejarul nu scapa de atacul carilor, in cazul acestui tip de lemn, rezistenta sa fiind afectata de Ptilinus pectinicornis (cariul lemnului de stejar).

In schimb, specia de cari care se hraneste cu lemn dur este Xestobium rufovillosum.

Lemnul este un material biodegrabil, de aceea, pentru a beneficia de toate atuurile sale necesita tratamente corespunzatoare inainte de a fi folosit in constructii, dar si o verificare minutioasa efectuata la un interval de cativa ani.

Inlocuirea partiala sau totala a lemnului afectat este recomandata cu atat mai mult cu cat nivelul de umiditate de peste 15% persista ca urmare a degradarii unor parti de constructie, defecte de proiectare sau de constructie, interventii sau lucrari de restaurare inadecvate. Si calamitatile naturale si lipsa ventilatiei trebuie avute in vedere.

CE INSEAMNA IGNIFUGARE ROVENT

Proces simplu si rapid

a
a

Programare in max 24h

a

Inspectie Gratuita

a

Oferta de pret corecta

a

Lucrare de calitate

Nu va lasati convins de cuvinte. Puneti-ne la incercare!

De ce sa alegi serviciile ROVENT?

a
  • Promptitudine si respect pentru fiecare lucrare executata
  • Cea mai buna oferta de pe piata pentru companii
  • Toate serviciile de întretinere cladiri, prin intermediul unui singur furnizor
  • Cel mai avantajos raport calitate-pret de pe piata
  • Aparatură de ultima generatie, manuita de personal calificat
  • Consiliere gratuita in alegerea solutiei care vi se potriveste cel mai bine;
  • Suport tehnic de specialitate. Gasim solutiile optime nevoilor dumneavoastra

Suntem aici pentru orice intrebare ai despre serviciile noastre.

SUNA-NE

076 539 079