An duo lorem altera gloriatur. No imperdiet adver sarium pro. No sit sumo lorem. Mei ea eius elitr consequ untur. In mel aeterno.
1-677-124-44227

184 Main Collins Street | West Victoria 8007

Follow us on Social media

Lorem ipsum proin gravida nibh vel velit auctor alique tenean sollicitudin.

0765 390 791

Program programari 09:00-22:00

office@rovent.ro

office@rovent.ro

Top

Legislatie Ignifugare

Ignifugarea lemnului reprezinta procedeul prin care lemnul este tratat cu substante ignifuge pentru a-i mari rezistenta la foc, mai exact pentru a reduce viteza de ardere a acestuia, cat si viteza de propagare a flacarilor pe suprafata protejata.

Ignifugarea lemnului este o masura obligatorie prin lege pentru toate materialele si produsele combustibile din lemn sau pe baza de lemn (placi din aschii de lemn, placi din fibre de lemn etc.), precum si a celor textile utilizate in constructii.

Siguranta la foc este una dintre cerintele obligatorii pentru obtinerea unor constructii de calitate corespunzatoare, pe intreaga durata de existenta a constructiilor, potrivit Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii.

 

Link-uri utile:

Legea nr. 10/1995 – privind calitatea în construcţii.

Legea nr. 307/2006 – privind apărarea împotriva incendiilor.

Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007 – pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor.

Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 87/2010 – pentru aprobarea Metodologiei de autorizare a persoanelor care efectuează lucrări în domeniul apărării împotriva incendiilor; modificat si completat cu Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr.  112 / 16.07.2014

C58 – 1996 – Norme tehnice privind ignifugarea materialelor şi produselor combustibile din lemn şi textile utilizate în construcţii;

C56 – 1985 – Normativ pentru verificarea calităţii şi recepţia lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente;

SR EN 652/2009 – Determinarea eficacităţii ignifugării;

SR EN 7248/2009 – Metode de determinare a propagării flăcării pe suprafaţa materialelor;

 

Ignifugarea lemnului – norme tehnice

Conform “Normelor tehnice pentru ignifugarea  materialelor si produselor combustibile din lemn si textile utilizate in constructii” C 58  96, “necesitatea ignifugarii materialelor combustibile utilizate in constructii se stabileste  in functie de importanta si vulnerabilitatea constructiei si conditiile de combustibilitate normate”.

Ignifugarea materialelor si produselor combustibile este recomandata in cazul:

 • constructiilor noi, la  modificarea  sau schimbarea  destinatiei sau a conditiilor de  utilizare  a celor existente, precum si periodic  la  expirarea  perioadei de  mentinere  a calitatii  lucrarii de ignifugare specificata de producator.
 • realizarii unor elemente  de constructie, cum sunt tavane, inchideri sau mascari  finisaje s.a.
 • tratamentelor termice si acustice interioare.
 • constructiile provizorii combustibile pentru ateliere, remize, depozite, magazii etc. in care se lucreaza cu substante combustibile sau cu foc deschis.

 

Cine face ignifugarea?

Normele tehnice prevad ca lucrarile de ignifugare sa fie executate de personal instruit si atestat in acest scop, cu respectarea stricta a instructiunilor de utilizare elaborate de producator (tehnologie de aplicare, consum specific s.a.).

Conform Legii nr. 307 din 12 iulie 2006 privind apararea impotriva incendiilor, capitolul V, art. 44, efectuarea de lucrari de proiectare, montare, verificare, intretinere, reparare a sistemelor si instalatiilor de aparare impotriva incendiilor, de verificare, intretinere, reparare a mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor si de lucrari de ignifugare si termoprotectie de catre persoane fizice si juridice neatestate constituie contraventie  si se sanctioneaza cu amenda de la  2.500 lei la 5.000 lei.

Pe de alta parte, in Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor nr. 87/2010 – pentru aprobarea Metodologiei de autorizare a persoanelor care efectueaza lucrari in domeniul apararii impotriva incendiilor, cu modificarile si completarile ulterioare,  este stipulata lista cu mijloace tehnice pentru efectuarea lucrarilor de ignifugare a materialelor combustibile. Aceasta trebuie sa cuprinda:

 • instalatie de aplicare a vopselelor − compresor.
 • manometru de control − etalonat (0 −10 bari).
 • aparat de cantarit − minimum 10 kg, cu precizie 10 g sau mai ridicata − verificat metrologic/etalonat.
 • aparat de masurat umiditatea lemnului (umidometru) − etalonat.
 • aparat de masurat umiditatea si temperatura aerului (termohigrometru) − etalonat.
 • dispozitive pentru pregatirea suprafetei-suport − perii mecanice, manuale.

Si in ceea ce priveste produsele  folosite pentru ignifugarea materialelor si elementelor de constructii combustibile, regulile sunt clare. Produsele  trebuie avizate de Comandamentul Trupelor de Pompieri  si — dupa caz — cu agrement tehnic si sa aiba avizul Ministerului Sanatatii asupra toxicitatii.

 

Cum se face ignifugarea? 

Ignifugarea lemnului se poate face prin aplicarea produselor ignifuge de suprafata, conform prevederilor din STAS  9302/4. Aplicarea produselor ignifuge  de suprafata se poate  face  cu pensula  sau prin pulverizare.  In acest caz, aparatele utilizate pentru pulverizare sunt de tipul Vermorel, Calimax sau pistol de  pulverizare, conform normelor tehnice.

In cazul ignifugarii cu produse  de suprafata  a materialelor de tip PAL, PFL, PAL CON, PAF etc. se au in vedere urmatoarele :

 • aplicarea se face prin aceleasi procedee ca si la lemnul masiv, respectandu-se consumul specific precizat de firma producatoare pentru fiecare produs ignifug.
 • uscarea materialelor ignifugate se va realiza in timp cat mai scurt astfel incat produsele  sa nu fie degradate de umiditate.

In cazul protectiei prin ignifugare in profunzime a lemnului prin impregnare, aceasta se  poate face prin unul din urmatoarele procedee:

Specialistii recomanda  pulverizare/ pensulara in cazul materialelor ce nu pot fi dezasamblate, cat si pentru cele neasamblate, aceasta metoda fiind una de suprafata, care se realizeaza rapid si foarte usor.

In schimb, metoda prin imersie necesita un timp de realizare indelungat din cauza faptului ca actioneaza in profunzimea materialului.

Indiferent de metoda aleasa, dupa tratarea cu produse ignifuge a lemnului, materialelor si produselor pe baza de  lemn (placi din aschii de lemn, placi din fibre de lemn etc) si a materialelor textile trebuie sa se  reduca posibilitatea acestora de a se aprinde usor si de a arde in continuare.

Intrucat  prin ignifugare  se intarzie  aprinderea  materialelor combustibile, dar nu se  elimina posibilitatile de ardere  a materialelor protejate, pot fi luate si alte masuri de protectie  contra incendiilor.

 

Determinarea eficacitatii ignifugarii 

In vederea receptionarii  lucrarilor de ignifugare, la cererea  executantului, se  pot  executa incercari conform standardelor in vigoare pentru determinarea eficacitatii ignifugarii (STAS 652) , de catre laboratoare autorizate.

Acest standard stabileste o metoda de determinare in laborator a eficacitatii produselor ignifuge aplicate pe lemn, placaj, placi de aschii de lemn si placi de fibre de lemn. Incercarea constand in determinarea pierderii de masa a epruvetelor ignifugate, supuse la ardere.

Epruvetele  vor fi  insotite  de un proces-verbal  de  receptie  provizorie din care  sa rezulte  ca  acestea  au fost pregatite  de catre  executant  in prezenta beneficiarului,  precum si de documentatia  privind produsul utilizat  (certificat  de  calitate, aviz de expeditie de la producator pentru intreaga cantitate de produs).

Laboratorul  care  executa  incercarile  va  elibera buletin de incercare conform standardului de metoda.

De asemenea, pentru avizarea produselor ignifuge, precum si la cererea beneficiarului, se executa  incercari de laborator pentru incadrare in clasa de combustibilitate (STAS 7248, STAS 11357).

 

Avantajele pe care le ofera ignifugarea facuta corecta 

 • impiedica extinderea incediilor, prevenind astfel pagube materiale si pierderi de vieti omenesti.
 • reduce costurile unei constructii.
 • reduce costurile politei de asigurare.

 

Situatii incendiilor in Romania

Ignifugarea lemnului este cu atat mai importanta cu cat statisticile Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta arata ca, in Romania, au loc 19 incendii de locuinte pe zi. Mai exact, in tara noastra, in 2019, au avut loc nu mai putin de 6.800 de incendii de locuinte, in care au murit aproape 1.000 de persoane.

In prezent, conform Coalitiei pentru Siguranta la Incendiu a Cladirilor, un incendiu cuprinde o  intreaga camera in doar 3 minute, spre deosebire de acum 50 de ani, cand acest lucru se realiza in 25 de minute. Cauza este folosirea a tot mai multor materiale inflamabile in cladirile in care locuim sau pe care le frecventam.