An duo lorem altera gloriatur. No imperdiet adver sarium pro. No sit sumo lorem. Mei ea eius elitr consequ untur. In mel aeterno.
1-677-124-44227

184 Main Collins Street | West Victoria 8007

Follow us on Social media

Lorem ipsum proin gravida nibh vel velit auctor alique tenean sollicitudin.

0765 390 791

Program programari 09:00-22:00

office@rovent.ro

office@rovent.ro

Top

FAQ – Intrebari Frecvente

De ce sa fac ignifugare?

Pentru ca este o investitie minimala, insa cu efecte considerabile ce tin de sanatatea, integritatea si chiar viata habitantilor.

Lemnul este un material slab din punct de vedere al:

  • comportamentului la foc, care se poate aprinde usor, constituie combustibil pentru un incendiu generalizat,degaja fum, colapseaa sub propria greutate sau a materilalelor pe care le sustine.
  • comportamentului micro-biologic, putand sa dezvolte carii si alte insecte daunatoare, precum si fungi,mucegaiuri,spori (ce pot destabiliza structura de rezistenta,emite spori si mucegaiuri nocive pentru sanatate)
Cum va modifica ignifugarea din punct de vedere estetic suprafata lemnului?

Tratamentul ignifug este unul din aspectele esentiale din punct de vedere al sigurantei cladirilor. Ca sa intelegem asta trebuie sa stim ca in cazul unui incendiu lucrurile escaladeaza foarte repede, incendiul se extinde cu repeziciune , temperaturile atig foarte repede cote inalte astfel ca elementele de sustinere fie ele din lemn sau metal colapseaza, putand surprinde oameni, animale sau provoca daune materiale importante.

Ignifugarea in primul rand nu faciliteaza aprinderea cu flacara a materialului combustibil tratat,incetineste formarea unui incendiu generalizat, prelungeste durata de rezistenta a elementelor de sustinere conferind timpul necesar evacuarii cladii si chiar timpul necesar pentru interventia autoritatilor pentru lichidarea unui eventual incendiu in faza
incipienta sau localizat.

Nu va modifica aspectul. Va interveni doar foarte putin la nivel de nuanta, in functie de specia de lemn. Se pot observa depuneri de suprafata care nu vor afecta eficienta tratamentului si care pot fi indepartate cu smirghel de calitate fina.

Exista o modalitate de a face lemnul necombustibil?

Trebuie sa retii ca, orice tratament ignifug ai aplica, lemnul nu va fi niciodata imun la ardere.

Teoretic, da, exista metode prin care lemnul poate deveni necombustibil. Insa atat materialele, cat si procesele sunt foarte costisitoare.

Prin ignifugare lemnul nu devine complet combustibil ci, mai degraba, i se prelungeste rezistenta la aprindere. Ceea ce inseamna ca vei castiga timp ca sa stingi un incediu aflat in standiul incipient, sa iti salvezi viata ta si pe a celor din jur si sa alertezi Pompierii.

Procedura de ignifugare contribuie si la intarirea rezistentei structurilor intarziind colapsarea grinzilor, evitand eventuale accidente.

In plus, avand in vedere ca principala cauza a deceselor intr-un incediu o reprezinta intoxicatia cu fum, ignifugarea, prin prelungirea rezistentei la aprindere, reduce si chiar inlatura cantitatea de fum care poate produce asfixiere, inconstienta sau toxicitate.

Pot aplica vopsea /lac peste solutia ignifuga?

Preferabil, nu. Tratamentele ignifuge sunt solutii tehnice, cu rol tehnic si nu se acopera. Daca doresti, din diverse motive, sa acoperi cu vopsea, verifica ine compatibilitatea celor doua solutii. Vopseaua aplicata ulterior trebuie sa aiba aceleasi proprietati ignifuge.

Cat costa un tratament de ignifugare?

Tratamentele de ignifugare sunt procedee complexe unde se iau in considerare mai

multe aspecte ca suprafata totala, localizare, accesul la suprafata, regimul de inaltime, interior/exterior, clasa de reactie la foc impusa, solutia folosita si caracteristicile acesteia, etc. Din experienta putem concluziona ca o lucrare ce depaseste 1500 mp are un pret mediu situat intre 1-1,6 euro/mp, pretul urmarind un trend sacendent in cazul lucrarilor cu suprafete mai mici.

Care este metoda prin care se ignifugheaza lemnul?

Posibilitatile de a ignifuga lemnul sunt multiple , putand fi aplicate tratamente in autoclave, prin imersie in bai de solutii, insa daca ne referim la constructii ,cea mai des intanlita metoda este pulverizare de solutie ignifuga in doua sau mai multe straturi conform specificatiilor fiecarui produs in parte.

Cat dureaza eficienta tratamentului ignifug?

Aici intra in discutie doua aspecte:

  1. Din punct de vedere al legiuitorului (Centrul National pentru Situatii de Urgenta) si al legislatiei in vigoare , garantia data de prestator pentru tratamentele pe suprafete ce raman aparente, nu poate depasi 5 ani si fara obligativitate de reignifugare pentrusuprafetele ce sunt casetate(ex:rigips) post tratament
  2. Din punctul de vedere al producatorului de solutie tartamentul nu isi pierde eficacitatea in timp fiind un tratament pe baza de saruri ce creaza o bariera dura la suprafata lemnului, astfel intarziind fenomenul de ardere si aprindere, impiedicand patrunderea insectelor in masa lemnului si nu in ultimul rand impiedicand formarea ciupercilor de lemn.
Solutiile sunt periculose pentru sanatate si mediu?

Solutiile ignifuge folosite de noi ca si firma autorizata de catre Centrul National pentru Situatii la Incendiu, trebuie la randul lor sa dispuna de o autorizatie de punere pe piata si avizele aferente. Astfel folosite corespunzator nu prezinta riscuri nici pentru sanatate nici pentru mediul inconjurator.

Solutiile degaja miros dupa aplicare?

Solutiile la 24 de ore dupa aplicare se usuca la atingere urmand ca in urmatoarele 24 de ore sa se usuce complet. Dupa uscare substanta devine un strat solid si nu degaja nici un fel de miros sau substante in aerul respirabil.